Guardia Nueva - Instagram Guardia Nueva - Youtube Guardia Nueva - Facebook

Tango- ja viihdeorkesteri

Guardia Nueva


Ikaalinen: Guardia Nueva on rytminen haaste kaikille

Ikaalinen: Guardia Nueva on rytminen haaste kaikille

5.07.2013


Nousussa: Kokkolan säihkyvä helmi tunnetaan paremmin Argentiinassa kuin Helsingissä

Aulis Alatalo

AAMULEHTI, IKAALINEN
Sata-Häme Soi on kuljettanut Malandon, moldovalaisia, italialaisia ja vaikka mitä orkestereita Ikaalisiin, mutta vasta eilen Raimo Vertainen toi ensimmäistä kertaa Guardia Nuevansa 16 soittajaa festivaalin estradille. Tyrmäys oli ylibuukatussa Valkean Ruusun konsertissa taattu konsertin ensi tahdista.
Kaikki kunnia aurinkoiselle Arja Korisevalle ja hellyyttävästi sanojakin unohtelevalle Tapani Kansalle , mutta illan säkenöivin tähti oli orkesterin solisti-bandoneonisti-hanuristi Jonna Pirttijoki . Hänen lämmin ja persoonallinen alttonsa on kypsynyt notkeaksi instrumentiksi, joka kestää ja kantaa niin Astor Piazzollan rankan Yo soy Marian kuin Ariel Ramirezin ja Cesar Lunan aistikkaan Alfonsinan ja meren sekä Gotan Projectin herkän Kaipauksen.

Ikaalinen

On selvää, että lähes koko Guardia Nuevan 12 vuoden uran ajan orkesteriin kuulunut Pirttijoki on omalla kentällään argentiinalaisten ja ranskalaisten sävelien suomalaisissa versioissa. Hyvän mielen tangolähettiläs Koriseva myönsi avoimesti, että Vertaisen sovitukset ovat rytmisesti niin omaperäisiä, että hänkin joutuu olemaan äärimmäisen tarkkana pysyäkseen mukana.

– Olemme Raimon kanssa tunteneet Jyväskylän konservatoriosta asti. Minulla on ollut kunnia laulaa tämän orkesterin kanssa kolmatta kertaa tänä vuonna. Tuollaista toista ei ole Suomessa, Koriseva hehkuttaa.


Piazzollan hengessä

Kokkolalaisen Guardia Nuevan (suom. uusi vartija) salaisuus on siinä, että orkesteri on pysynyt lähes muuttumattomana. Noin 158-prosenttisesti eläytyvä kapellimestari Vertainen aloitti soittoammattilaistensa kokoamisen vuonna 1999. Kaksi vuotta myöhemmin koossa oli yhtenäinen ryhmä. Siinä lähes kaikki ovat soittimensa opettajia Keski- ja Etelä-Pohjanmaan konservatoriossa ja musiikkioppilaitoksissa.

Astor Piazzollan kappaleesta nimensä saanut orkesteri oli kiertueineen vuoteen 2011 asti tunnetumpi Argentiinan Buenos Airesissa ja Turkin eri osissa kuin Helsingissä. Sitten tuli käänne. Guardia järjesti Kokkolan jäähalliin yli 3 000:lle viihdekonsertin ja joutui soittamaan vielä toisen samana päivänä, jotta kaikki halukkaat mahtuivat. Tapaus pääsi tv-lähetykseen: sen jälkeen Guardia on ollut kuuma nimi kaikissa suurissa musiikkitaloissa.

–  Piazzolla on vivahteikkuudessaan meille erittäin tärkeä säveltäjä. Kun meillä palaa hänen tulensa, kaikki on hyvin. On toki iso urakka liikutella tällaista joukkoa, meitä on aina 20 järjestäjien ja kuskien kanssa. Konsertti on viisinkertainen urakka verrattuna tavallisiin. Kahdeksan viulua, neljä harmonikkaa, piano ja rytmiryhmä antavat sellaisen soundin, että sen aistii jokainen, Vertainen kertoo.

Pirttijoki toteaa, että hanuristille vastaavaa Suomesta ei löydy. Muissa kokoonpanoissa harmonikka on taustasoitin.

– Kaikilla on tärkeä rooli. Se pitää mukana, viulunsoiton lehtori Heidi Kumpula Kokkolasta heläyttää.

Uutiset

Lataa lisää